top of page

Fontijn, Herman

28-09-1924

Ferdinand Bolstraat 151

23-01-2007

Arrestatie: 30.06.1941, 16 jaar oud, ongehuwd, geen kinderen, slager
Arolsen: Buchenwald #3083, Gross-Rosen, Dachau #110924. Reden gevangenneming: “illegalen Turnverein”

Fragment artikel uit De Echo 03.05.2006:

De in 1940 opgerichte verzetsgroep had ambitieuze plannen om te Duitsers de dwarsbomen, maar in juni 1941 werden ze verraden en naar verschillende concentratiekampen getransporteerd. Slechts een klein aantal heeft dit overleefd. De 81-jarige overlevende Herman Fontijn

weet alles nog nauwlettend te herinneren en zal net als burgenmeester Cohen bij de herdenking op 4 mei aanwezig zijn. De verzetsgroep had wilde plannen om de Sicherheitsdienst, het coördinatiepunt voor het vliegverkeer en andere Duitse strategische gebouwen op te blazen, vertelt historisch verslaggever van het parochieblad Loek Schouten vol respect. „Wapens hadden ze nog niet eens.”

De groep van 42 mannen uit de Vredeskerk had geen ervaring met geheime organisaties, misschien zijn hierdoor de plannen doorgelekt. Later opererend verzet vanuit de kerk wist wel dat mensen die niets weten ook niet kunnen verraden. Vanaf toen werd er voorzichtiger met informatie omgesprongen." Tweeëntwintig mannen werden gearresteerd. Daarvan is het merendeel door ziekte, slavenarbeid en ontbering in kampen omgekomen, slechts zeven van hen overleefden de oorlog. Herman Fontijn is één van de twee verzetshelden die nu nog leeft. Zestien jaar oud was hij toen hij zich aansloot bij de verzetsgroep, waarvan Jan Robert de leider en medeoprichter was. „Toen de sfeer steeds grimmiger werd, de Duitsers van alles in beslag namen en mensen oplegden, pikten we het niet meer. Als Amsterdammer denk je: daar gaan we wat aan doen. We staken auto's nog liever in de brand dan dat we ze in beslag lieten nemen." De groep vanuit de Vredeskerk had plannen als het saboteren ter, nadelen van de Duitsers, helpen var, de geallieerden, herdenking kerkelijk verzet

het aanleggen van een wapenvoorraad en het beschermen van de kerk en haar geestelijken. Door de snelle arrestaties van de kopgroep is veel bij plannen gebleven.  

Vergeten kan Fontijn de oorlog zeker niet, een groot litteken herinnert hem er dagelijks aan. „Honderdduizenden soldaten zijn gestorven voor onze vrijheid, dit mogen we nooit vergeten, dit mag niet voor niets zijn geweest. Herdenken is belangrijk om aan volgende generaties door te geven dat oorlog verschrikkelijk is. "Vergeven vindt Fontijn bijna net zo belangrijk, via 'het onze vader' herhaalt hij dit dagelijks. Fontijn zal tijdens de viering enkele voorwerpen op het altaar leggen, waaronder een oud Communiedoosje dat hij meesmokkelde uit Dachau. De herdenking is niet alleen bedoeld voor de verzetshelden van Het Nederlandse Oranjeleger, maar ook voor het latere verzet vanuit de kerk.

bottom of page