
17-02-1917
Scheldestraat 4-III
14-09-1992
Arrestatie: 19.06.1941, 24 jaar oud, ongehuwd, geen kinderen, student biologie
Arolsen: Buchenwald #995
Reden gevangenneming: “Oranienarmee”
Uitgebreide documentatie via tweede echtgenote en dochter. Op dezelfde dag gearresteerd als Jan Robert, beiden woonden in de Scheldestraat. Volgens het archief van de Amsterdamse politie werden beiden gezamenlijk vervoerd. Beiden werkten uiteindelijk in blok 50 in Buchenwald waar onder leiding van o.a. de Poolse arts-bacterioloog Ludwik Fleck onderzoek werd gedaan naar een vaccin tegen de verwekker van vlektyfus, veroorzaakt door een bacterie. Veel gevangenen, maar ook soldaten aan het front, vielen ten prooi aan deze infectieziekte overgebracht door de kleerluis. Gevangenen in blok 50 werden
geacht een werkzaam vaccin te produceren, maar zij leverden aan de Duisters in grote hoeveelheden een onwerkzame entstof, terwijl veel kleinere hoeveelheden werkzaam vaccin werden gebruikt voor medegevangenen. Na de oorlog hebben Fleck en de Oostenrijkse publicist Eugen Kogon over dit gebeuren in respectievelijk een artikel en boek verslag gedaan. Na de oorlog werkte Trésoor achtereenvolgens bij de medische instrumentenhandel Laméris en Philips Medical Systems in Eindhoven.
Het archief van Han Pieck bevat een brief van de tabakshandelaren en producent van pijpen, Alfred Dunhill Ltd, dd 4 oktober 1945, gericht aan Trésoor, P.A. (vermoedelijk ‘per adres’) Pieters, Zuider Amstellaan 169, Amsterdam. In hetzelfde archief: een handgeschreven brief van Trésoor aan Pieck, van 14 december 1945, o.a. over al of niet te ontvangen pijpen van Dunhill. Daarin ook: “Op ’t oogenblik zit ik op ’t bacterologisch lab. van de Gemeentelijke Geneesk. En Gezondheidsdienst Amsterdam. Als de financieën het toelaten ga ik ’t volgend jaar medicijnen studeren. Laat me gauw iets van je horen”. Trésoor ondertekent met ‘Nan’ en voegt toe “(Het Meerschwein)”. Het adres van Trésoor is op dat moment, de huidige Rooseveltlaan (169) hemelsbreed 100 meter verwijderd van het schoolgebouw in de Roerstraat waar de initiatiefnemers voor de verzetsgroep vier jaar tevoren voor het eerst bijeenkwamen.


